Profil absolventa – Výživový poradce

Tento kurz je akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR s časovou dotací 150 hodin.

Úspěšní absolventi tohoto rekvalifikačního kurzu můžou podle svého uvážení získat buď pouze Potvrzení o absolvování rekvalifikačního kurzu nebo mohou absolvovat zkoušku u autorizované osoby na profesní kvalifikaci Výživový poradce. Více o profesní kvalifikaci se dozvíte viz položka Profesní kvalifikace.

Po ukončení kurzu absolvent má veškeré kompetence a dovednosti vyplývající z aktuálně platného hodnotícího standardu profesní kvalifikace. Obsah hodnotícího standardu:

  • Orientace v základních pojmech a terminologii v oblasti výživy člověka
  •  Orientace v základech biochemie a fyziologie lidského organismu
  • Orientace v nutriční a tělesné diagnostice člověka
  • Orientace v technologii výroby potravin a jejich značení
  • Komplexní nutriční a cílené tělesné diagnostiky klienta
  • Orientace v základních i alternativních směrech výživy
  • Sestavování jídelníčku pro různé skupiny klientů
  • Orientace v sortimentu doplňků stravy
  • Orientace v označování a výběru potravin
  • Vedení klienta k racionalizaci výživových názorů
  • Jednání s klientem

Cena kurzu

14 900 Kč (obor ukončen potvrzením o absolvování kurzu MŠMT), 18 900 Kč (obor ukončen potvrzením o absolvování kurzu MŠMT včetně profesní zkoušky autorizované osoby (AO)).

Podmínky pro přijetí

  1. Ukončené středoškolské vzdělání.
  2. Dosažení 18 let věku.
  3. Občanská bezúhonnost.

Proč absolvovat náš kurz?

  • Získáte znalosti z biochemie, fyziologie a pochopíte souvislosti fungování lidského organismu při zpracování potravy.
  • Pochopíte, že výživa není jen o hubnutí, ale že je to cesta především k primární prevenci zdraví
  • Naučíte se rozumět potřebám organismu v různých specifických situacích (směnný provoz, sportovci, dětská populace těhotné a kojící ženy atd…).
  • Naučíme Vás sestavit stravovací plány na míru.
  • Naučíte se rozumět svému tělu a také svým klientům.
  • Nabytých znalostí můžete využít ve svůj prospěch.
  • Absolvujete 150 hodin kvalitních přednášek vedených erudovanými a zkušenými lektory.
  • Vás povedou výživové poradkyně a nutriční terapeutky s bohatou praxí.
  • Získáte možnost pracovat jako výživový poradce (mimo oblast zdravotnictví)
  • Možnost pracovat na Živnostenské oprávnění jako Poradce pro výživu.
  • Evidovaným nezaměstnaným může kurz zaplatit Úřad práce.

V ceně kurzu mimo jiné získáte:

  • studijní materiály
  • přístup do nutričního software Fitlinie po dobu konání kurzu
  • až 30 % slevu na nákup vyšších verzí špičkového nutričního programu FitLinie
  • bezplatnou analýzu Vašeho těla

Dovolujeme si upozornit Vás, že studijní materiály jsou majetkem školícího střediska KAMATÉ s.r.o. a vztahují se na ně v plném rozsahu ustanovení Zákona č. 121/2000 Sb. (zákon o autorských právech). Proto Vás prosíme, abyste je používali výhradně pro osobní potřebu, neposkytovali je třetím osobám a ani jinak je dál nešířili.

Jestliže neznáš otce nemoci, pak špatná strava je určitě její matkou (staré čínské přísloví)“

,,Člověk se rodí zdráv a všechny nemocí do něj vstupují s jídlem.“ Hippokrates (400 let.př.n.l)

Vytisknout

Profesní kvalifikace Výživový poradce

Jaká je současná realita

Výživový poradce není v současnosti živnost vázaná a tak se vedle poctivých, výživy, potravin a kulinářských úprav skutečně znalých poradců objevují jen prodejci potravních doplňků a superpotravin, jejichž jediným cílem je zisk a nikoli pomoc klientovi. Problémem je i samotné vzdělávání výživových poradců.

Jaké jsou změny?

Časová dotace kurzů se dle podmínek MŠMT navýšila z původních 120 hodin na současných 150 hodin a navíc se pevně stanovila náplň kurzu. Od 5.2.2019 byla profese Výživový poradce zapsána do Národní soustavy kvalifikací pod kódem 69-042-N, stala se tedy profesní kvalifikací.

Co to je profesní kvalifikace

Profesní kvalifikace znamená zcela přesné nadefinování znalostí a dovedností v rámci dané profese. Něco jako „státní maturita“ s jasně daným rozsahem i obsahem složena jako úspěšná zkouška u autorizované osoby. Je to v současnosti nejvyšší kvalifikace ve výživovém poradenství v České republice.  KAMATÉ s.r.o. je autorizovanou osobou pro složení zkoušky profese Výživový poradce, zapsané do Národní soustavy kvalifikací pod kódem 69-042-N.

Co to v praxi znamená?

Každý, kdo chce vykonávat výživové poradenství v praxi, musí mít pro výkon profese Výživový poradce zkoušku z Výživového poradenství u Autorizované osoby (AO).

Kdo je autorizovaná osoba

Je to fyzická nebo právnická osoba (jeho zástupce), která prokazatelně splňuje následující podmínky :

  1. a) Střední vzdělání s maturitní zkouškou zdravotnického směru se zaměřením na výživu člověka a 5 let odborné praxe v oblasti výživy člověka nebo ve funkci učitele praktického vyučování v oblasti výživy člověka.
  2. b) Vyšší odborné vzdělání zdravotnického směru se zaměřením na výživu člověka a alespoň 5 let odborné praxe v oblasti výživy člověka nebo ve funkci učitele praktického vyučování v oblasti výživy člověka.
  3. c) Vysokoškolské vzdělání se zaměřením na výživu člověka nebo potravinářství s alespoň jedním profilovým předmětem zaměřeným na výživu člověka a alespoň 5 let odborné praxe v oblasti výživy člověka nebo ve funkci učitele odborných předmětů nebo praktického vyučování v oblasti výživy člověka.
  4. d) Profesní kvalifikace 69-042-N Výživový poradce a střední vzdělání s maturitní zkouškou a alespoň 5 let odborné praxe v oblasti výživy člověka nebo ve funkci učitele praktického vyučování v oblasti výživy člověka.

To znamená, že má znalosti, ale i dovednosti týkající se výživy člověka. Prozatím bod D nepřichází v úvahu, protože doposud profesní kvalifikace nebyla možná.

Žadatel o udělení autorizace prokazuje splnění požadavků na odbornou způsobilost předložením dokladu nebo souboru dokladů o získání odborné způsobilosti autorizujícímu orgánu – což zde je Ministerstvo zdravotnictví České republiky.

Seznam autorizovaných osob pro kvalifikační standard Výživový poradce 69-042-N je na NSK.

Vytisknout

Výživový poradce 2020/2021 – obor akreditovaný MŠMT

Termín Víkend   Předmět Lektor
7.11. 2020 1 Sobota Prevence a podpora zdraví Ing. Petroušová, Ing. Mandžuková
8.11.2020 1 neděle Prevence a podpora zdraví Ing. Petroušová, Ing. Mandžuková
5.12.2020 2

 

sobota Orientace v technologii výroby potravin a jejich značení Iva Dvorská, DiS.
6.12.2020 2 neděle Prevence a podpora zdraví Ing. Petroušová, Ing. Mandžuková
23.1.2021 3 sobota

 

Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci

Orientace v základních pojmech a terminologii v oblasti výživy člověka – rozdělení živin, tuky, sacharidy, bílkoviny, vitamíny, minerální látky.

Mgr. Lucie Benediktová, DiS.
24.1.2021 3 neděle Orientace v základních pojmech a terminologii v oblasti výživy člověka – rozdělení živin, tuky, sacharidy, bílkoviny, vitamíny, minerální látky. Mgr. Lucie Benediktová, DiS.
13.2.2021 4

 

sobota

 

Orientace v označování a výběru potravin

 

Ing. Jarmila Mandžuková

 

14.2.2021 4 neděle Orientace v nutriční a tělesné diagnostice klienta

 

Bc.Martina Korejčková, Dis.
6.3.2021 5 sobota

 

Specifika sportovní výživy a požadavky na složení stravy pro sportovce

 

Iva Dvorská, DiS., Mgr. Lucie Benediktová, DiS.
7.3.2021 5 neděle Specifika sportovní výživy a požadavky na složení stravy pro sportovce Iva Dvorská, DiS., Mgr. Lucie Benediktová, DiS.
27.3.2021 6 sobota

 

Výživa těhotných a kojících žen, výživa dětí Mgr. Lucie Benediktová, DiS.
28.3.2021 6 neděle Výživa těhotných a kojících žen, výživa dětí Mgr. Lucie Benediktová, DiS.
24.4.2021 7

 

sobota

 

Sestavování jídelníčku pro racionální stravování

Charakterizovat vliv výživy na redukci a navýšení tělesné hmotnosti

Sestavit jídelníček pro klienta v redukčním programu, vysvětlit problematiku redukce váhy a změny životního stylu a charakterizovat diety a způsoby hubnutí

Navrhnout základní zásady racionální stravy a správné skladby jídelníčku v průběhu dne pro klienta, který se nevěnuje pohybovým aktivitám, a klienta, který rekreačně sportuje

Uvést základní zásady vhodného pitného režimu v průběhu standardního průběhu dne a charakterizovat specifika pitného režimu v různých nestandardních situacích

Charakterizovat základní typy dietních režimů stanovovaných nutričními terapeuty, nutričními specialisty a lékaři

Orientace v sortimentu doplňků stravy

Bc.Martina Korejčková, Dis.
25.4.2021

 

7

 

neděle Orientace v základních i alternativních směrech výživy a v jejich využitích, uplatněních a rizicích

 

Bc.Martina Korejčková, Dis.
8.5.2021 8

 

sobota

 

Provádění komplexní nutriční a cílené tělesné diagnostiky klienta

 

Bc.Martina Korejčková, Dis.
9.5.2021 8

 

neděle Provádění komplexní nutriční a cílené tělesné diagnostiky klienta

Vedení klienta k racionalizaci výživových názorů

Bc.Martina Korejčková, Dis.

 

Varianta rozvrhu pro současný druhý ročník v kombinaci s oborem Poradce přírodní medicíny

Termín Víkend   Předmět Lektor
5.12.2020 1

 

sobota Orientace v technologii výroby potravin a jejich značení Iva Dvorská, DiS.
23.1.2021 2 sobota

 

Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci

Orientace v základních pojmech a terminologii v oblasti výživy člověka – rozdělení živin, tuky, sacharidy, bílkoviny, vitamíny, minerální látky.

Mgr. Lucie Benediktová, DiS.
24.1.2021 2 neděle Orientace v základních pojmech a terminologii v oblasti výživy člověka – rozdělení živin, tuky, sacharidy, bílkoviny, vitamíny, minerální látky. Mgr. Lucie Benediktová, DiS.
13.2.2021 3

 

sobota

 

Orientace v označování a výběru potravin

 

Ing. Jarmila Mandžuková

 

14.2.2021 3 neděle Orientace v nutriční a tělesné diagnostice klienta

 

Bc.Martina Korejčková, Dis.
6.3.2021 4 sobota

 

Specifika sportovní výživy a požadavky na složení stravy pro sportovce

 

Iva Dvorská, DiS., Mgr. Lucie Benediktová, DiS.
7.3.2021 4 neděle Specifika sportovní výživy a požadavky na složení stravy pro sportovce Iva Dvorská, DiS., Mgr. Lucie Benediktová, DiS.
27.3.2021 5 sobota

 

Výživa těhotných a kojících žen, výživa dětí Mgr. Lucie Benediktová, DiS.
28.3.2021 5 neděle Výživa těhotných a kojících žen, výživa dětí Mgr. Lucie Benediktová, DiS.
24.4.2021 6

 

sobota

 

Sestavování jídelníčku pro racionální stravování

Charakterizovat vliv výživy na redukci a navýšení tělesné hmotnosti

Sestavit jídelníček pro klienta v redukčním programu, vysvětlit problematiku redukce váhy a změny životního stylu a charakterizovat diety a způsoby hubnutí

Navrhnout základní zásady racionální stravy a správné skladby jídelníčku v průběhu dne pro klienta, který se nevěnuje pohybovým aktivitám, a klienta, který rekreačně sportuje

Uvést základní zásady vhodného pitného režimu v průběhu standardního průběhu dne a charakterizovat specifika pitného režimu v různých nestandardních situacích

Charakterizovat základní typy dietních režimů stanovovaných nutričními terapeuty, nutričními specialisty a lékaři

Orientace v sortimentu doplňků stravy

Bc.Martina Korejčková, Dis.

 

25.4.2021

 

6

 

neděle Orientace v základních i alternativních směrech výživy a v jejich využitích, uplatněních a rizicích

 

Bc.Martina Korejčková, Dis.
8.5.2021 7

 

sobota

 

Provádění komplexní nutriční a cílené tělesné diagnostiky klienta

 

Bc.Martina Korejčková, Dis.
9.5.2021 7

 

neděle Provádění komplexní nutriční a cílené tělesné diagnostiky klienta

Vedení klienta k racionalizaci výživových názorů

Bc.Martina Korejčková, Dis.

 

Vytisknout

Poradce pro výživu 2019/2020 – Plzeň

Sobota 9 – 17 hodin, neděle 9 – 16 hodin

termíny víkend datum předmět vyučující
28.9. 2019 1 Sobota psychologie Mgr. Radka Novotná, Mgr. Ilona Jančová
29.9. 2019 1 neděle psychologie Mgr. Radka Novotná, Mgr. Ilona Jančová
2.11. 2019 2 Sobota somatologie Mgr. Jolana Kolářová

 

3.11. 2019 2 Neděle somatologie

 

Mgr. Jolana Kolářová
23.11. 2019 3 Sobota patologie Mgr. Jolana Kolářová
24.11. 2019 3 Neděle patologie

 

Mgr. Jolana Kolářová
4.1. 2020 4 Sobota výživa Bc. Martina Korejčková, DiS.
5. 1. 2020 4 Neděle Prevence a podpora zdraví Mgr. Petra Nováková
11. 1. 2020 5 sobota Výživa – směry ve výživě Bc. Martina Korejčková, DiS.
12. 1. 2020 5 Neděle Základní složky výživy Bc. Martina Korejčková, DiS.
25.1.2020 6 sobota diagnostické metody klasické medicíny, první pomoc

 

Mgr. Alena Štroblová
26.1.2020 6 Neděle biochemie Mgr. Markéta Večeřová
29. 2. 2020 7 Sobota Prevence a podpora zdraví Mgr. Petra Nováková
1. 3. 2020 7 Neděle Prevence a podpora zdraví Bc. Martina Korejčková, DiS.
28.3. 2020 8 Sobota Metodologie hodnocení nadváhy, obezity a podvýživy Iva Dvorská, DiS.
29.3. 2020 8 neděle Poradenství  v praxi Iva Dvorská, Dis.