Profil absolventa – Poradce pro výživu

 

Obor akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR (MŠMT).

Doba studia 1 rok, celkem 9 víkendů (vždy sobota a neděle), 127 hodin.

Podmínkou pro přihlášení ke studiu je dovršení věku 18 let a ukončené středoškolské vzdělání. Student obdrží certifikát o absolvování kurzu.

Absolvované předměty: 
biochemie, diagnostické metody klasické medicíny, patologie, poradenství v praxi, prevence a podpora zdraví, psychologie, řešení nadváhy, obezity, podvýživy, racionální, dietní a sportovní výživa, somatologie, základy výživy a potravinářství, zdravá životospráva

Profil absolventa:
Poradce pro výživu bude znát základní zásady zdravého stravování, bude ovládat toxikologii potravin, znát správný způsob uchovávání potravin a bezpečný postup úpravy. Bude mít znalosti o funkčních potravinách, geneticky modifikovaných potravinách a biopotravinách a bude se orientovat také ve speciálních trendech ve výživě (vegetariánství, veganství, racionální strava). Poradce bude ovládat práci s klientem, bude ovládat antropometrická měření, hodnocení tělesné konstituce, princip měření množství tuku v těle, stanovení bazálního metabolismu, stanovení aktivní tělesné hmoty; bude umět zhodnotit výsledky biochemických vyšetření. Poradce bude umět vyhodnotit nutriční spotřebu potravin a bude umět sestavit jídelníček odpovídající individuálním potřebám, zdravotnímu stavu a fyzické kondici klienta. Dále absolventi budou ovládat výživová doporučení pro různé skupiny obyvatelstva (mládež, muži, ženy, senioři, manažeři, sportovci) a budou umět zhodnotit a doporučit vhodné doplňky stravy pro různé typy klientů. Poradce bude seznámen s principy dietního stravování u jednotlivých onemocnění, a tak působit v oblasti prevence civilizačních onemocnění. Poradce bude mít obsáhlé znalosti v oblasti redukční výživy a bude umět komplexně řešit onemocnění spojená s nadbytečným (nadváha, obezita) a nedostatečným (podvýživa) příjmem potravy.

Jestliže neznáš otce nemoci, pak špatná strava je určitě její matkou (staré čínské přísloví)“

,,Člověk se rodí zdráv a všechny nemocí do něj vstupují s jídlem.“ Hippokrates (400 let.př.n.l).

 

Cena studia: 14 000 Kč/ školní rok, v ceně studia je kniha Medicínské minimum pro každého a kniha Poradce pro výživu.

Vytisknout

Programová náplň – Poradce pro výživu

 

Biochemie

Mgr. Michal Kuňák, Ph.D.

  • úvod do biochemie – energie, katalýza a biosyntéza
  • jak buňky získávají energii z potravy – struktura a metabolická přeměna cukrů, tuků, bílkovin
  • od DNA k proteinu – genetická informace, nukleové kyseliny
  • enzymy a koenzymy, jejich funkce, biologický význam
  • tělesné tekutiny, ionty, acidobazická rovnováha
  • základy biochemie hormonálního systému a vybraných orgánů či orgánových soustav

 

Diagnostické metody moderní medicíny

MUDr. Ing. Bc. Markéta Kastnerová, Ph.D.

  • základy používaných vyšetřovacích postupů moderní medicíny (anamnéza, CT, EEG, EMG, EKG, rtg, sonografie, mamografie, scintigrafie, magnetická rezonance, biochemická vyšetření)
  • diagnostické možnosti, rizika jejich používání

 

Diagnostika kapky krve

MUDr. Ing. Bc. Markéta Kastnerová, Ph.D.

  • diagnostika živé kapky krve – možnosti diagnostiky z kapky krve v mikroskopii světlého a tmavého pole

 

Diagnostické metody – Obličejová diagnostika

MUDr. Ing. Bc. Markéta Kastnerová, Ph.D.

  • Diagnostika základních onemocnění podle znaků v obličeji.
  • Jak sami doma můžeme poznat oslabení jednotlivých orgánových systémů?
  • Játra a žlučník, ledviny a močový měchýř, plíce a tlusté střevo, slinivka, slezina a žaludek, srdce a tenké střevo, hormonální a pohlavní systém, nervový systém a stres.

 

Diagnostické metody irisdiagnostiky

Eva Maratová

  • seznámení s irisdiagnostikou jako energetickou metodou, kde v oční duhovce lze najít příčiny všech problémů
  • psychika jako příčina zdravotních problémů
  • spojení léčby hrubohmotného těla s léčbou těla jemně hmotného, tj. naší mysli

 

Metodologie hodnocení nadváhy,  obezity a podvýživy

MUDr. Ing. Markéta Kastnerová, Ph.D

  • Postup v poradně podpory zdraví krok za krokem
  • Úprava jídelníčku, jojo efekt, bazální metabolismus, role psychiky, pohybová aktivita

 

Patologie

PhDr. Marcela Křiváková, Ph.D.

  • infekční a neinfekční příčiny patologických stavů
  • informace o změněných funkcích poškozeného orgánu a organizmu
  • základní onemocnění jednotlivých orgánů a orgánových soustav
  • podmínky pro vznik patologických procesů a jak jim předcházet
  • rozdíl mezi zdravím a nemocí, funkce zdravé a poškozené buňky, tkáně, orgánu

 

Poradenství v praxi

MUDr. Ing. Markéta Kastnerová, Ph.D.

  • Zákon 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování
  • vedení poradny, nutná evidence, právní aspekty, legislativa, etika, komunikace
  • hranice a možnosti poradce pro výživu

 

Prevence a podpora zdraví

MUDr. Ing. Markéta Kastnerová, Ph.D.

  • druhy prevence
  • základní rizikové a preventivní faktory
  • zdraví a jeho determinanty
  • funkce imunitního a lymfatického systému v našem těle
  • nejčastější příčiny úmrtnosti v ČR
  • základní civilizační onemocnění  (rizikové faktory, klinický obraz, možnosti prevence)
  • stres, chronický únavový syndrom, syndrom vyhoření, únava, deprese a úzkosti
  • mentální anorexie a bulimie, poruchy příjmu potravy
  • onemocnění kardiovaskulárního systému, cholesterol, homocystein
  • onemocnění trávicího systému
  • onemocnění pohybového aparátu
  • alergická onemocnění
  • kožní onemocnění
  • onemocnění očí a uší
  • metabolický syndrom a diabetes mellitus
  • onkologická onemocnění
  • základy homotoxikologie, intoxikace a detoxikace

 

Psychologie

Mgr. Pavel Veselý

  • psychologie jako prostředek poznání člověka a možný nástroj změny
  • psychologie a poradenství – osobnost poradce a jeho kompetence pro práci s klienty
  • strategické přístupy v poradenství a zásady poradenské práce, základy efektivní komunikace v poradenství
  • osobnost klienta a přístupy k různým typům klientů

 

Výživa

MUDr. Ing. Bc. Markéta Kastnerová, Ph.D., Iva Dvorská, Dis.

  • základy racionální výživy
  • pitný režim
  • význam vitamínů, minerálů, stopových prvků pro organizmus ve stravě
  • potravní doplňky
  • rizika jednostranné výživy
  • překyselení organizmu a zásady detoxikace
  • rizika a onemocnění z nadměrného a nedostatečného  příjmu potravy
  • současné terapeutické možnosti při snižování nadváhy, zásady dlouhodobého udržení optimální váhy
  • zdravotní účinky potravin, potraviny jako zázračné léky
  • směry ve výživě – veganství, vegetariánství, GMO, biopotraviny, dělená strava, stravování dle východních směrů a metabolických typů
  • nutriční toxikologie – alimentární nákazy, éčka v potravinách, kontaminanty
  • diferencované stravování
  • sportovní stravování

 

Základy fungování lidského těla – somatologie

RNDr. Kateřina Cibulková

  • stavba buňky, stavba tkání, seznámení se základními orgány a orgánovými soustavami se zaměřením na jejich funkci (kosterní a svalová, močopohlavní, dýchací, trávicí, kardiovaskulární a lymfatický systém, smyslová soustava, kožní, centrální a periferní nervový systém)
  • základy latinské terminologie
Vytisknout

Poradce pro výživu 2017/ 2018

 Od ledna 2018 otvíráme kurz Poradce pro výživu. Kurz bude ukončen písemným testem 25.3. 2018. Vše je probíráno v rámci přednášek kurzu. Zájemci mohou po ukončení kurzu absolvovat ještě medicínské základy – 2 denní přednáška psychologie, 2 denní přednáška somatologie a 2 denní přednáška patologie. Tyto přednášky se budou konat na podzim 2018, účast možná zdarma v rámci celkového kurzovného.

termíny víkend předmět vyučující
20.1. 2018 4 sobota diagnostické metody klasické medicíny, první pomoc

 

úvod do přírodní medicíny

 

Obličejová diagnostika, diagnostika kapky krve

MUDr. Markéta Kastnerová

 

21. 1. 2018 4 neděle biochemie Mgr. Michal Kuňák, Ph.D.
17. 2. 2018 5 sobota Výživa  – racionální stravování, nutriční toxikologie MUDr. Ing. Markéta Kastnerová, Ph.D.
18. 2. 2018 5 neděle Prevence a podpora zdraví Iva Dvorská, Dis. Či Kastnerová
24.2. 2018 6 sobota Výživa – směry ve výživě Iva Dvorská, Dis.
25.2. 2018 6 neděle Prevence a podpora zdraví Iva Dvorská, Dis.
3.3.2018 7 sobota výživa – základní složky výživy a potravinářství Iva Dvorská, Dis.
4.3.2018 7 neděle Prevence a podpora zdraví Iva Dvorská, Dis.
24.3. 2018 8 sobota Metodologie hodnocení nadváhy, obezity, podvýživy Iva Dvorská, Dis.
25.3.2018 8 neděle Poradenství v praxi MUDr. Ing. Markéta Kastnerová, Ph.D.
Vytisknout